Een stukje geschiedenis
Klooster Nieuwkerk Goirle is een Nederlands klooster dat staat in het landgoed ‘Nieuwkerk’. Dit natuurgebied bevindt zich op de Nederlands-Belgische grens tussen de plaatsen Goirle (NL) en Poppel (BE). Het gebied speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog. In 1639 werd er een grenskerk gebouwd. Tilburgers bouwden vervolgens ook een grenskerk in 1652. Het gebied dat tot dan toe Steenvoirt heette, kreeg nu de naam Nieuwkerk. In 1799 werd de grenskerk afgebroken en werd op dezelfde plek het kapelletje Sint-Jans-Gool gebouwd. Deze kapel staat er nu nog steeds en is in de jaren ‘80 gerestaureerd.
Er ontstond een landgoed, waar ‘De Meester de Betzenbroek’ eigenaar was. Hij liet een klooster op het landgoed bouwen, dat op 1 juni 1913 ingewijd werd. Priesters in opleiding kregen les in dit klooster. Eind Jaren ’50 kwam het klooster in handen van de Trappisten en nog later maakten Franciscanessen van het klooster een rusthuis voor terugkerende zusters. Vervolgens was het klooster het onderkomen voor de Priesterbroederschap Sint Pius X en een Maastrichtse congregatie. De huidige eigenaar van klooster, kapel en ondergrond is een Belgische baron die het complex in 1986 van de franciscanessen kocht.
In 1997 kwam een einde aan de religieuze bestemming en vestigde zich een particulier die het klooster ombouwde tot bezinnings- en congrescentrum. In 2006 werd het als zodanig geopend. Helaas bleek deze formule niet levensvatbaar waarna in 2018 Jochem de Jong de stap heeft genomen om het klooster een andere bestemming te geven; eentje waar iedereen van harte welkom is en waar één ding belangrijk is: genieten!